.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν τις δυνατότητές τους.

Είναι σαν μια πεταλούδα που πάντοτε ζούσε μέσα σε ένα κλειστό βάζο.

Όταν το βάζο ανοίξει η πεταλούδα παραμένει μέσα γιατί κανείς δεν της είπε ότι μπορεί να πετάξει.



Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Τα όνειρα


Τα όνειρα
Η μελέτη και οι θεωρίες γύρω από τα όνειρα ξεκίνησαν αιώνες πριν. Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης αναφέρουν τα όνειρα ως ενδείξεις της ψυχικής και της σωματικής κατάστασης του ατόμου. Σήμερα τα δεδομένα έχουν σαφώς διαφοροποιηθεί. Αποδεδειγμένα, ο ύπνος μας χωρίζεται σε 5 ολιγόλεπτες, επαναλαμβανόμενες φάσεις. Μια από αυτές, η φάση ταχέων οφθαλμικών κινήσεων -ή REM- κρύβει όλα τα μυστικά των ονείρων μας. Στη REM ο εγκέφαλος «ταξινομεί» όλο το υλικό που είχε προσλάβει την προηγούμενη μέρα και πλάθει ανάλογα σενάρια.Πάνω στο καμβά της πραγματικότητας, η φαντασία υφαίνει νέα σχήματα…
Εκδήλωση των ονείρων
Τα όνειρα συνιστούν για την Ψυχολογία την πιο τυπική μορφή ψυχικής δραστηριότητος του ανθρώπου που κοιμάται. Ορίζονται ως σύνολο ή σειρά ασυνάρτητων παραστάσεων, ιδεών και συγκινήσεων, που παρουσιάζονται στο νου του ανθρώπου κατά τη διάρκεια του ύπνου, αδρανούσης της συνειδήσεως, ή ως αλληλουχία φανταστικών γεγονότων στα οποία νεορώς παρίσταται ο κοιμώμενος.
Τα όνειρα εμφανίζονται όταν ανασταλεί η συνειδητή ενέργεια του υποκειμένου κατά τον ύπνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ενέργεια αυτή έχει καταπαύσει εντελώς. Το όνειρο είναι μια κατάσταση που δεν επιδέχεται άμεσο και εύκολο χαρακτηρισμό ως ασυνείδητη ενέργεια. Μπορεί το γνωστικό, συναισθηματικό και βουλητικό της συνειδήσεως να μη λειτουργεί άμεσα και εμφανώς, αλλά δε σημαίνει ότι στους διάφορους τύπους ονείρων δεν έχουμε μια προσυνειδιακή ή παρασυνειδιακή ή μετασυνειδιακή ενέργεια, που είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τις εμπειρίες που αποκτήσαμε σε κατάσταση συνειδητής εγρήγορσης ή που δεν είναι αντιδράσεις σε εξωτερικά αίτια που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πρέπει, δηλαδή, να μιλάμε πάντα για ονειρευόμενη συνείδηση καίτοι η αίσθηση και η βούληση και όλες οι εξαρτώμενες από αυτή γνωστικές ενέργειες (αντίληψη - κρίση - μνήμη) έχουν περιορισθεί στο ελάχιστο, με αποτέλεσμα η συνείδηση να μην μπορεί να συσχετίσει σωστά και με συνέπεια τις διάφορες φάσεις του ονείρου, που εμφανίζεται τις περισσότερες φορές συγκεχυμένο. Η ονειροκριτική δράση κατά τη διάρκεια του ύπνου επιτελείται ελεύθερα και καμιά επίδραση δεν είναι δυνατό να ασκήσει σ' αυτήν η βούληση του υποκειμένου. Γι' αυτό και δεν ισχύουν για την κρίση της τα συνήθη κριτήρια της ηθικής συνειδήσεως.
Τύποι ονείρων
Τα περισσότερα όνειρα είναι εικονικά (και στατικά), έχουν δηλαδή σαν βάση τους διάφορες εικόνες ή παραστάσεις. Δεν αποκλείονται όμως και περιπτώσεις ονείρων που συνοδεύονται από κινητικές αντιδράσεις (όνειρα κινητικά) του υποκειμένου, όπως γέλιο, παραμιλητό, (ονειρολεσχία), αναπήδηση ή ακόμα και υπνοβασία. Στην περίπτωση της υπνοβασίας, το υποκείμενο πράττει, ενώ έχει σηκωθεί κοιμώμενο από το κρεβάτι του, όλα τα συνηθισμένα έργα, το οποία πράττει και όταν είναι ξύπνιο (εν εγρηγόρσει), χωρίς, όταν ξυπνήσει, να μπορεί να θυμηθεί κάποια ενέργεια απ' αυτές που έπραξε κατά τη διάρκεια της υπνοβασίας.
Περιεχόμενο των ονείρων
Όταν λέμε περιεχόμενο των ονείρων εννοούμε τα ίδια τα όνειρα που βλέπει το υποκείμενο. Διακρίνεται στα όνειρα το φανερό περιεχόμενο, δηλαδή εκείνο που θυμόμαστε όταν ξυπνήσουμε (το έκδηλο - φανερό), από το αφανές περιεχόμενο (λανθάνον), δηλαδή εκείνο στο οποίο πραγματικά οφείλουν την προέλευσή τους. Τα «περιεχόμενα» αυτά άλλοτε συμπίπτουν και άλλοτε όχι. Συμπίπτουν πολύ συχνά όταν η αίσθηση της πραγματικότητος και άλλες λειτουργίες του Εγώ δεν είναι αρκετά αναπτυγμένες (π.χ. ένα παιδί που υποχρεώθηκε με δυσφορία του να στερηθεί ένα κομμάτι τούρτα, ονειρεύεται τη νύχτα ότι την καταβροχθίζει ολόκληρη) ή και στους ενηλίκους, που υφίστανται έντονες στερήσεις (π.χ. οι φυλακισμένοι ονειρεύονται διαρκώς ότι περπατούν σε μεγάλες πεδιάδες).
Γενικά όμως το αφανές περιεχόμενο των ονείρων μπορεί να αποκαλυφθεί μόνο με ειδικές διαδικασίες, γιατί το φανερό περιεχόμενο αποτελείται κυρίως από σειρά συμβόλων, που εξ αιτίας της λογοκριτικής λειτουργίας η άλλων παραμορφώσεων που παράγονται από την ονειρική κατάσταση, είναι πολύ απομακρυσμένα από το αφανές περιεχόμενο (π.χ. ένας υπάλληλος που δεν μπορεί να υποφέρει τους συναδέλφους του στο γραφείο, μπορεί να ονειρευθεί ότι έχει αηδιαστικά έντομα στο κρεβάτι του και ότι απαλλάσσεται απ' αυτά με ένα εντομοκτόνο). Τα σύμβολα αυτά μπορούν να έχουν αξία για ένα δεδομένο άτομο (Freud) ή, σύμφωνα με τη γνώμη άλλων ψυχαναλυτών, μπορούν να έχουν καθολική σημασία, σαν να αποτελούν έναν κώδικα που ισχύει για όλους τους ανθρώπους (Jung, Adler).
Αιτίες και προέλευση των ονείρων
Η Ψυχολογία (ψυχαναλυτική έρευνα) αποδίδει αποκλειστικά τις αιτίες των ονείρων σε ψυχοσωματικές κινήσεις (ενέργειες, αντιδράσεις) εμπειρίες ή εντυπώσεις (απωθημένες) που προκαλούνται από ενδογενείς ή εξωγενείς ερεθισμούς.
Υπάρχουν πολλά σχετικά παραδείγματα από την εξέταση των ονείρων που μελέτησε η Ψυχολογία και που αναφέρονται είτε σε μεμονωμένα άτομα είτε σε ομάδες ανθρώπων. Έχει παρατηρηθεί π.χ. πως ο άνθρωπος που εύκολα αναπνέει στον ύπνο του, βλέπει (στα όνειρά του) ότι πετάει στα ύψη. Ενώ αντίθετα εκείνος που δύσκολα αναπνέει, αισθάνεται σαν ένα βάρος να τον πιέζει, άλλοτε να τον κυνηγούν και να μην μπορεί να ξεφύγει και άλλοτε ότι τον σφίγγουν στο λαιμό να τον πνίξουν. Ο βαρυστομαχιασμένος σχεδόν πάντα βλέπει εφιάλτες, και ο νηστικός, κατά τη λαϊκή ρήση, «καρβέλια ονειρεύεται».
Τα παραπάνω όνειρα που συνδέονται με ερεθισμούς σωματικής προέλευσης, όπως π.χ. πόνο, ψύχος, κορεσμό, πείνα, δίψα κ.ά., καλούνται οργανικά όνειρα.
Άλλα πάλι όνειρα προκαλούνται από βιώματα (εικόνες, εντυπώσεις, παραστάσεις, εμπειρίες, μη ικανοποιηθείσες επιθυμίες) της καθημερινής ζωής του υποκειμένου ή ακόμη και του παρελθόντος —ακόμη και της παιδικής ηλικίας— που, είτε έντονα απασχολούν το συνειδησιακό χώρο του ανθρώπου, είτε δεν έτυχαν της δεούσης συνειδητής επεξεργασίας, και για το λόγο αυτό απωθήθηκαν στο λεγόμενο ασυνείδητο, και τα οποία εύκολα αναδύονται με τα όνειρα και αναπλάσσονται σε νέες μορφές, που τις περισσότερες φορές παρουσιάζονται συγκεχυμένες.
Αναφέρουμε μερικά παραδείγματα κι αυτών των περιπτώσεων: Εκείνος που παρακολούθησε ένα βίαιο έργο στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση, βλέπει συνήθως όνειρα με ανάλογο περιεχόμενο βίας. Ο στρατιώτης βλέπει όνειρα που σχετίζονται με τη σκληρή ζωή στο στρατό, ο φιλάργυρος χρήματα και πλούτο, ο μαθητής τον αυστηρό δάσκαλό του και ο ακόλαστος ασελγείς πράξεις.
Τα παραπάνω όνειρα, που προκαλούνται από τις εντυπώσεις και ενθυμήσεις της ημέρας (και του τρόπου ζωής) είτε από διάφορες άλλες αιτίες (απωθημένες, μη ικανοποιηθείσες επιθυμίες) καλούνται ψυχικά όνειρα.
Βέβαια αυτή η διάκριση των ονείρων σε οργανικά και ψυχικά είναι εντελώς σχετική, γιατί ο άνθρωπος αποτελεί μια ενιαία ψυχοσωματική οντότητα, γίνεται όμως για την πληρέστερη εξήγηση και κατανόηση του τρόπου και των αιτιών που προκαλούν τα όνειρα.
Βασικό πόρισμα της Ψυχολογίας είναι ότι όλες οι ψυχοπνευματικές διαταραχές του ανθρώπου έχουν ως βασική αιτία τη λειτουργία του μηχανισμού της «απώθησης» διαφόρων άσχημων εμπειριών της ζωής, ψυχολογικών πιέσεων και συγκρούσεων, στο χώρο του ασυνειδήτου. Τα περισσότερα όνειρα λειτουργούν ως εκδηλώσεις του ασυνειδήτου, όπου εμφωλεύουν όλες οι απωθημένες αυτές καταστάσεις. Μέσα από τη μελέτη και την ανάλυση των ονείρων η Ψυχανάλυση προσπαθεί να διαγνώσει και να προσεγγίσει —και στη συνέχεια να θεραπεύσει— τις τραυματικές εμπειρίες, που με την απώθησή τους δημιουργούν ψυχοπαθολογικά προβλήματα στην προσωπικότητα του ανθρώπου.
Στην Ψυχανάλυση έτσι, έχουμε κατάταξη των ονείρων, ανίχνευση αυτών στη σχέση τους με τη συνείδηση και εξήγηση μέσω αυτών (των ονείρων) των ελατηρίων ορισμένων πράξεων ή ψυχικών ανωμαλιών του υποκειμένου. Ο Freud θα αφιερώσει ένα από τα καλύτερα έργα του στην ερμηνεία των ονείρων, γιατί μέσω αυτών μπορεί ο ψυχαναλυτής να ανεύρει ορμές και επιθυμίες που δεν πραγματοποιήθηκαν από τα υποκείμενα και σαν απωθημένες επανέρχονται μόλις η συνειδητή αισθησιακή, συναισθηματική και βουλητική ενέργεια του υποκειμένου εξασθενίζει κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Από , http://users.otenet.gr/~louka/dreams.htm

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Η ΘΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ


Η ΘΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ ΠΡΟΝΟΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΑΣ


Λέγει ὁ Χριστὸς στὸ εὐαγγέλιο' «ἐμβλέψατε εἰς τὰ πετεινὰ τοῦ οὐρανοῦ, ὅτι οὐ σπείρουσιν οὐδὲ συνάγουσιν εἰς ἀποθήκας,καὶ ὁ πατὴρ ἠμῶν οὐράνιος τρέφει αὐτά»(Μάτθ.6,26).
Αὐτὴ ἡ ἄγρυπνη φροντίδα τοῦ Θεοῦ γιὰ τὸν ἄνθρωπο καὶ ὁλόκληρη τὴν δημιουργία, τὸ πατρικὸ ἐνδιαφέρον καὶ ἡ μέριμνα ποὺ λαμβάνει, στὴ γλῶσσα τῆς θεολογίας ὀνομάζεται Θεία Πρόνοια.

Ὁ ἱερὸς Χρυσόστομος ἐρμηνεύοντας αὐτὸ τὸ χωρίο λέγει' «ὄχι ὅτι δὲν θὰ σπέρνουμε ἢ δὲν θὰ θερίζουμε ἀλλὰ δὲν θὰ μεριμνᾶμε, δὲν θὰ ἔχουμε ἄγχος. Θὰ κάνουμε ὅλες τὶς ἐνέργειες ποὺ ἐξαρτῶνται ἀπό μας, ἀλλὰ τὴν ἐλπίδα μας καὶ τὴν προσμονή μας γιὰ ἐπιτυχία τῶν προσπαθειῶν μας, θὰ τὴν ἐξαρτᾶμε ἀπὸ τὴν εὐλογία τοῦ Θεοῦ».Συνεπῶς δὲν θὰ περιμένουμε ὅλα ἀπὸ τὸν Θεὸ χωρὶς ἐμεῖς νὰ προσπαθοῦμε, αὐτὸ εἶναι μονοφυσιτισμός, ἀλλὰ δὲν θὰ χάνουμε τὴν ψυχραιμία μας, τὴν αὐτοκυριαρχία μας, τὴν πίστη μας στὴν πρόνοια τοῦ Θεοῦ.

Ἢ Θεία Πρόνοια πολλὲς φορὲς ἐνεργεῖ μὲ μυστηριώδη καὶ ἀπίθανο γιὰ τὴν ἀνθρώπινη λογικὴ τρόπο. Πολλὲς φορὲς χρησιμοποιεῖ τὶς δυνάμεις τοῦ κακοῦ καὶ τοὺς ἀνθρώπους ποὺ ὑπηρετοῦν τὸ κακὸ γιὰ νὰ φέρει εἰς πέρας τὸ σχέδιό της.
Μερικὲς φορὲς μὲ τὶς δοκιμασίες καὶ τὶς θλίψεις θέλει ὁ Θεὸς νὰ μᾶς ταπεινώσει, θέλει νὰ μᾶς κρατήσει κοντὰ του. Συνεπῶς καὶ οἱ θλίψεις καὶ τὰ βάσανα τῆς ζωῆς μας, εἶναι κι αὐτὰ μέσα στὸ σχέδιο τοῦ Θεοῦ.


Ἢ Θεία Πρόνοια είναι η θεϊκή ενέργεια που, στη χριστιανική διδασκαλία, κατευθύνει τον άνθρωπο και τον κόσμο σύμφωνα με ένα σχέδιο σωτηρίας. Είναι η ενέργεια του Τριαδικού Θεού που αναφέρεται στη φροντίδα και επιμέλεια για τη διακυβέρνηση και συντήρηση της δημιουργίας Του, προπαντός για τη ζωή και τη σωτηρία του ανθρώπου.

Η λέξη πρόνοια προέρχεται από το ρήμα προνοώ, που σημαίνει προβλέπω, ενδιαφέρομαι για κάτι η για κάποιον. Με την Θεία Πρόνοια χαρακτηρίζουμε το μεγάλο ενδιαφέρον του Θεού για τον κόσμο που Αυτός δημιούργησε και για τον άνθρωπο που είναι το τελειότερο δημιούργημά Του. Ο Θεός ενεργεί σε όλη την κτίση, τίποτε δεν γίνεται μηχανικά και τυχαία. Ο Θεός δεν κατοικεί στους ουρανούς και από εκεί διευθύνει τον κόσμο, αλλά είναι δημιουργός, προνοητής, συντηρητής του κόσμου. Και αφού ενδιαφέρεται για τα πουλιά και τα χόρτα πολύ περισσότερο ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο που έχει ψυχή και σώμα.
Πόσες φορές σε κινδύνους δεν αισθανθήκαμε την επέμβαση της Θείας Προνοίας, μέσα από διάφορα περιστατικά, αλλά και από την βοήθεια ανθρώπων του Θεού, που Εκείνος τους έστειλε για να μας συμπαρασταθούν!
Βεβαίως, ο Θεός προνοεί για τον καθένα μας και θέλει την σωτηρία μας, αλλά δεν μπορεί να παραβιάσει την ελευθερία που Εκείνος μας έδωσε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όπως σε όλα τα θέματα, έτσι και σε αυτό, απαιτείται η δική μας ελευθερία. Πρέπει να συγκινηθούμε από την αγάπη του Θεού και να ανταποκριθούμε στην Πρόνοιά Του.
Επομένως, η πίστη στην Πρόνοια του Θεού αποβάλλει την ολιγοπιστία, από την οποία υποφέρουν πολλοί άνθρωποι στην εποχή μας, καθώς επίσης αποβάλλει και το άγχος που διακατέχει πολλούς Χριστιανούς ως προς την συσσώρευση υλικών αγαθών. Όποιος διακατέχεται από την ολιγοπιστία και το άγχος δεν πιστεύει στην Πρόνοια του Θεού και γι’ αυτό δεν μπορεί να λέγεται και να είναι Χριστιανός. Πρέπει να πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο Θεός προνοεί και ενδιαφέρεται για μας.


ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΛΥΚΑΙΟΣ 1981
Σας έχει τύχει ποτέ να σκεφτείτε κάτι και αυτό να πραγματοποιηθεί; Είναι αρκετοί οι οποίοι μιλούν σχετικά με τον "προγραμματισμό" του υποσυνειδήτου το οποίο μπορεί υπό κάποιες συνθήκες να προκαλέσει την εμφάνιση αποτελεσμάτων που επιθυμούμε. Θα μπορούσαμε να κάνουμε μία πολύ ωραία κουβέντα, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσουμε ως προς την ορολογία.
ΛΥΚΑΙΟΣ 1981
Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι πως δουλεύει όταν δεν το πιέζεις έντονα προς ένα αποτέλεσμα. Αν πχ θελήσεις να αποκτήσεις χρήματα, μπορείς να το θεωρήσεις ως δεδομένο στο μυαλό σου ότι θα γίνει και να το θεωρείς πάντα έτσι. Αν το σκέφτεσαι συνέχεια με άγχος και προσμονή, δεν γίνεται τίποτα. Υπάρχει έτσι πιθανότητα να δεις ότι η πορεία της ζωής σου κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Φυσικά βοηθά και ο διαλογισμός. Επειδή κάνω διαλογισμό, προγραμμάτισα το υποσυνείδητο για 3 πράγματα, από τα οποία έχουν γίνει τα 2 και περιμένω το 3ο. Διάβασε τα "Στοιχεία Βιονομίας" του Πλ. Δρακούλη από τις εκδόσεις ΙΔΕΟΘΕΑΤΡΟΝ, περιγράφει πολύ καλά πώς λειτουργεί ο μηχανισμός αυτός.

leo morpheus
Τα παραπανω μου θυμιζουν πολυ το βιβλιο ''Το μυστικο'' (υπαρχει και θεμα για το συγκεκριμενο βιβλιο στο forum του μεταφυσικου),τη γνωστη φραση του Coelho ''οταν θελουμε κατι παρα πολυ,ολο το Συμπαν συνομωτει για να πραγματοποιησουμε τα ονειρα μας '' ,τη φραση του ιδιου συγγραφεα '' η σκεψη μας μπορει να αλλαξει τη ζωη μας '' ,τον οραματισμο στον αποκρυφισμο με στοχο την εκπληρωση επιθυμιων, τη φιλοσοφικη πλευρα της κβαντομηχανικης οπως αναφερεται στη ταινια ''Τι στο μπλιπ ξερουμε '' και αλλα ακομα...Ειναι λοιπον λιγο πολυ γνωστο οτι μπορουμε να επηρεασουμε τα παντα γυρω μας,μεσω της σκεψης ειτε προς οφελος μας ειτε για να κανουμε κακο σε καποιον...Δεν ξερω αν αυτο απορρεει απο το υποσυνειδητο,τη Συμπαντικη Αγαπη,τη Ψυχη του Κοσμου η κατι αλλο...αλλα μαλλον συμβαινει...

ΛΥΚΑΙΟΣ 1981
Σωστός είσαι. Σίγουρα κάτι υπάρχει, ανεξάρτητα του πώς θα το ονομάσουμε. Τέτοιες ικανότητες κατά τον Πλούταρχο είχε και ο Αλέξανδρος, ο οποίος είχε στο πλάϊ του αετό που του έδειχνε πού να χτυπήσει. Έχει πάντως σημασία, πως είχε διδαχθεί από τον Αριστοτέλη την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, η οποία όταν επιτευχθεί κάνει θαύματα. Πολλά επίσης από τα θαύματα που γίνονται δεν οφείλονται σε άμεση θεϊκή παρέμβαση, αλλά σε αυτήν την δυνατότητα. Αυτό δεν αναιρεί τον θεϊκό ρόλο (άλλωστε ο Θεός μας έδωσε αυτήν δύναμη). Ο Χριστός μάλιστα, στον ναό όταν θεράπευσε τον τυφλό του είπε ότι τον έσωσε η πίστη του. Κατά την γνώμη μου ήταν καθαρή αναφορά στην δύναμη του υποσυνειδήτου.

leo morpheus
Ακριβως φιλε μου!Τα θαυματα κατα τη γνωμη μου ειναι ξακαθαρα η προσωπικη μας δυναμη που μας βοηθαει να ξεπερασουμε αυτα τα εμποδια.Ειμαστε παντοδυναμοι αλλα δεν μπορουμε να το συνειδητοποιησουμε.Ουσιαστικα η πιστη στο Θεο που σωζει,πολλες φορες ειναι αυτη η εσωτερικη δυναμη μας.Πολλοι εχουν θεραπευθει μονο με τη δυναμη της ψυχης τους,πετυχαινοντας ετσι την αυτοιαση.Φυσικα δεν μπορω να απορριψω και την Θεια Προνοια η Συμπαντικη Αγαπη...
ΛΥΚΑΙΟΣ 1981
Μα φυσικά, όλα εντάσσονται στην θεία πρόνοια. Απλώς ο κόσμος θεωρεί την προσευχή ως ένα είδος κατάθεσης στην τράπεζα την οποία ο Θεός πρέπει να τοκίσει. Όταν λοιπόν το θαύμα δεν γίνει, τα βάζει με τν Θεό. Θα πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι έχουμε την δύναμη να κάνουμε θαύματα και ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσω του διαλογισμού και της σωστής προσευχής. Αυτό άλλωστε δεν είναι και το νόημα της νηστείας;

ΛΥΚΑΙΟΣ 1981
Μόνο που το υποσυνείδητο δεν πρέπει να το πιέζουμε, αλλά να το αφήνουμε ελεύθερο να δράσει. Έχεις διαβάσει το βιβλίο του Murphy "Η δύναμη του υποσυνειδήτου" από τις εκδόσεις Διόπτρα; Δεν είναι επιστημονικό βιβλίο, αλλά δίνει πολύ πρακτικές συμβουλές.Πάντως είμαι της γνώμης ότι οι άνθρωποι έχουμε μία ιδιότητα στον εγκέφαλο ή την ψυχή, η οποία δρα πέρα από χώρο και χρόνο.
Επιμένω πάντως ιδιαίτερα στα στοιχεία Βιονομίας του Δρακούλη (εκδ. ΙΔΕΟΘΕΑΤΡΟΝ). Το ότι το υποσυνείδητό μας δρα πέρα από χώρο και χρόνο, το βλέπεις καθημερινά. Σκέφτεσαι πχ έναν και μετά σε παίρνει τηλέφωνο. Ουσιαστικά δημιουργείς μία άϋλη πραγματικότητα, την οποία το υποσυνείδητο υλοποιεί αν δεν το πιέσεις. Γι' αυτό πρέπει να κάνουμε πάντα θετικές σκέψεις. Έχω την εντύπωση πως κάπως έτσι δουλεύει.
Αρκεί μία μικρή τροποποίηση του τρόπου σκέψεως. Ακόμη και η παροιμιακή φράση Του Χριστού "η πίστη μετακινεί βουνά" είναι κατά την γνώμη μου πολύ κοντά στην πραγματικότητα.


Από το http://www.metafysiko.gr/forum/archive/index.php/t-3741.html

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

2010 ΕΥΧΕΣ


ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2010

ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ Προσθήκη  εικόναςΟΝΕΙΡΩΝ ΣΑΣ